Bättre undervisning tack vare FIOHTG

Hur får man barnen att sitta still i skolbänken när det finns så mycket spring i benen?

Hur får man dem att koncentrera sig? Att jobba tillsammans? Att gilla både skolan och lärarna?

Svar: man deltar i Gambias bästa lärarfortbildning, den som Future in Our Hands The Gambia, FIOHTG håller i.

Ordinarie buss till Basse längst in i Gambia kan närmast liknas vid en ångbastu och är inget för människor med anlag för hjärtflimmer. Men det var värt allt besvär för att få se FIOHTG:s fantastiska lärarfortbildare Kemo Kinteh och Amadou Sambou i aktion.

Kemo arbetar i området kring staden Brikama Ba och Amadou runt staden Basse, där han också arbetar på regionkontoret.

Vanligtvis börjar det med en klassrumsobservation. Det vill säga man sitter med under en hel lektion och fyller noggrant i ett protokoll, där lärarfortbildaren bland annat noterar hur läraren inleder lektionen, hur han når fram till barnen och hur ordningen i klassen upprätthålls. Sen lämnar man på pappret ett omdöme om lektionen – berömmer det som var bra och anmärker på det som var mindre bra.

Sen följer ett samtal med läraren, och det kan ibland vara ganska tuffa tag. ”Varför gjorde du inte som vi kom överens om förra gången vi var här”. ”Till nästa gång vill jag se att det händer något”. Både Kemo Kinteh och Amadou Sambou har stor pondus och är inte ett dugg rädda för att säga ifrån till vare sig lärare eller rektorer.

Och de ger sig inte.

”Jaså, är inte rektorn här när jag ska prata med henne. Då åker vi hem till henne”, sa Kemo. Och så gjorde vi det.

Efter ett par klassrumsobservationer samlar man lärarna för att börja tillverka undervisningsmaterial. Ett rum ställs i ordning någonstans och man kånkar dit pappkartonger, gamla böcker man kan klippa bilder ur, klistertuber, färgpennor och skärmaskiner. Sen blir det verkstad!

Alla hjälps åt och man håller på i flera timmar, och till slut samlas man kring lärarfortbildaren som ger råd om hur allt man nu tillverkat kan användas.

När solen går ner är arbetsdagen slut, en dag i ett liv där läraren vanligtvis tjänar mellan 2 000 och 3 000 dalasis per månad. Det är ingen bra lön ens i Gambia.

Verkstad pågår. Lärarna Hetab Jatta, Muhammed Keita och Yankuba Leigh skär till bildmaterial som ska användas i undervisningen. I bakgrunden läraren Sayo Jassey och Solo Jobe vår chaufför, som också hjälpte till.
Total kontroll. Läraren Hetab Jatta vid skolan i Sare Bojo har deltagit i FIOHTG:s lärarfortbildning under lång tid. I hans andraklass är det lugnt och koncentrerat. Varje elev blir sedd.
Älskar sitt jobb. Fatou Trawally har varit lärare i sex år och arbetar i Brikama Ba. Hennes lärarliv förändrades totalt när hon kom i kontakt med FIOHTG:s lärarfortbildning.
För elevernas bästa. Kemo Kinteh till vänster och läraren och tillika lärarfortbildaren Muhammed Wally vid skolan i Bakadaji diskuterar vad som kan göra undervisningen ännu bättre.
För språkundervisningen. En del av dagens skörd. Bildmaterial som passar att använda till exempel på en engelsklektion.

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + tre =