Lokala val runt om i Gambia

Just nu pågår det valkampanjer för borgmästare/ordförande i de sju olika administrativa områdena runt om i Gambia. Och nu på lördag går befolkningen till valurnorna för att rösta fram sin kandidat. Mindre än 900 000 av Gambias befolkning på ca två miljoner invånare är registrerade att rösta.

Gambia höll också val den 12 April i år, det valet utsåg vilket parti som skulle leda flest distrikt av de 120 distrikten. The United Democratic Party (UDP) blev störst och fick då 62 platser och andra största parti blev den förra presidentens parti (Alliance for Patriotic Reorientation and Construction) som fick 18 platser. Valdetagandet var då lågt enligt Independent Electoral Commission, i Gambia (exakt siffra är ej tillgänglig), men de spekulerar i att valet nu på lördag kommer ha ett högre valdeltagare eftersom det ses som viktigare.

FIOHTG jobbar löpande med myndigheter för att öka medvetandet kring medborgarliga rättigheter och skyldigheter hos befolkningen i Gambia. Och vi ser idag att människor vågar diskutera politiska frågor och tv, radio och tidningar har mer frihet i vad de kan och vågar förmedla.

 

Bilden är från en av UDPs valkampanjer för ca två veckor sedan.

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − sexton =