Gambiagruppernas policy för att motverka korruption
Beslutad av: Årsmötet/Samrådsmötet
Beslutad när: 2013-09-08
Giltighetstid: Samrådsmötet 2020
Ansvarig: Samrådsgruppen
Publiceras: Webben
Bakgrund
Med korruption avser Gambiagrupperna när någon – organisation, institution, företag eller individ – tillförskansar sig otillbörlig vinning genom sin ställning. Ordet vinning ska här ses i bred bemärkelse, som inkluderar såväl ekonomiska som andra typer av fördelar (inflytande, status etcetera.)
I begreppet korruption ingår sådana företeelser som mutor och bestickning, utpressning, favorisering och nepotism, jäv, svindleri och förskingring. Korruption är en form av maktmissbruk. Korruption är ett viktigt hinder för länders utveckling och är en i högsta grad bidragande orsak till orättvis resursfördelning i många länder.
Korruption hindrar även utvecklingen av en fungerande demokrati och gör stat och samhälle ineffektivt. Samtidigt bidrar dåligt utvecklade demokratiska institutioner och bristande demokratisk kultur till att korruptionen tillåts breda ut sig.
Korruption inom utvecklingssamarbete gör biståndet mindre effektivt och leder till att fattiga människor inte nås av verksamheten.
Att motverka korruption i samhället såväl som inom utvecklingssamarbetet är en viktig byggsten i arbetet för en rättvis och hållbar värld.
Korruption bryter mot grundläggande värden för Gambiagrupperna, såsom rättvisa, värdighet, integritet, transparens och möjligheter till ansvarsutkrävande.
Grundläggande principer
Gambiagrupperna har som grundläggande princip att aldrig acceptera korruption, samt att alltid agera och informera vid misstanke om korruption.
Aldrig acceptera
Alltid agera
Alltid informera
Tillämpningen av denna princip kan i vissa fall, på kort sikt och i det enskilda fallet, leda till problem. Till exempel genom att verksamhet försenas, försvåras eller omöjliggörs. I jämförelse med den skada korruption orsakar – i samhället, för organisationer och individer – är det konsekvenser organisationen är beredd att acceptera.
Forum Syds har två målsättningar i relation till korruption:
För att bekämpa korruption inom utvecklingssamarbetet är följande grundläggande principer viktiga:
Transparens, möjligheter till ansvarsutkrävande och deltagande är inte bara grundläggande principer som bör genomsyra utvecklingssamarbetet och dess utformning. De utgör även i sig själva viktiga målsättningar för utvecklingssamarbetet.
Tillämpning
Gambiagruppernas policy för att motverka korruption är tillämplig i all verksamhet som Gambiagrupperna bedriver, och ska tillämpas av samtliga anställda och medlemmar inom organisationen.
Gambiagruppernas arbete med att förebygga och hantera korruption sker på flera olika plan och delar inom verksamheten. Det åligger samarbetspartners och andra som samverkar med Gambiagrupperna att tillämpa detta regelverk gällande korruption i det utvecklingssamarbete för vilket de erhåller bidrag från Gambiagrupperna. Gambiagruppernas partners ska:
Uppförandekod mot korruption
Gambiagrupperna fördömer alla former av korruption vilket ska återspeglas i såväl anställda som förtroendevaldas agerande.
Denna policy kompletteras av riktlinjer och checklistor av mer praktisk karaktär.
Implementering och uppföljning
Årsmötet/Samrådsmötet beslutar om Gambiagruppernas policy för att motverka korruption.
Styrelsen/Samordningsgruppen ansvarar för årlig uppföljning av policyn.
Åtgärdsplan och uppföljning av denna policy ska dokumenteras skriftligt och ingå som del i organisationens ordinarie arbete med verksamhetsplanering och verksamhetsuppföljning.