Om oss
Gambiagrupperna (GG) är en svensk, partipolitiskt och religiöst obunden organisation som stödjer lokala organisationer för en rättvis, jämlik och hållbar utveckling i Gambia. Gambia är ett av världens fattigaste länder, det saknar naturresurser och har en utbredd analfabetism där landsbygden är särskilt drabbad.
I Sverige består Gambiagrupperna av cirka 300 enskilda medlemmar samt 16 lokala grupper. Samtidigt som dessa grupper informerar om behovet av utvecklingsbistånd i Gambia samlar dessa in pengar för de egna medel som krävs för att beviljas ForumCiv-finansiering samt andra biståndsprojekt initierade av gambiska partners. En styrelse (SOG – Samordningsgruppen) utses och väljs av GG:s årliga medlemsmöte (Samrådsmötet).
GG startade sin verksamhet 1978 och blev en oberoende, internationell NGO 1983 med namnet Future In Our Hands (FIOH) i Gambia. Organisationens mål var att förbättra tillgången till utbildning för barn, då det fanns väldigt få skolor på den tiden, särskilt på landsbygden i Gambia.
Gambiagrupperna/FIOH expanderade under årens lopp och har byggt mer än 300 skolor, skolkök, toaletter och personalrum. I början av år 2000 togs initiativ till ytterligare tematiska områden såsom kvinnokooperativ, miljö och lärarfortbildning, särskilt läsinlärning.
Den 1 januari 2013 fasades FIOH ut. Byggenheten (CTU) som tog över den etablerade verksamheten i FIOH, har sedan dess varit en självständig enhet i den nya oberoende organisationen som fick namnet Future In Our Hands The Gambia (FIOHTG). CTU är numera stark nog att stå på egen hand och har inga medel som kommer från Sverige och Gambiagrupperna. De bygger nu skolor och andra lokaler för skolorna för andra icke-statliga organisationer som MRC Holland Foundation så väl som UNICEF och Världsbanken.
Så… Vad är syftet med att ha CTU som en oberoende enhet inom FIOHTG?
- När CTU lämnar över ett kontraktsuppdrag för en skola som ska byggas är det möjligt att inkludera andra värden som utbildning av ungdomar. I varje projekt kommer sex lokala ungdomar (tre pojkar, tre flickor) att vara praktikanter i byggbranschen.
- Alla konstruktörer som ska arbeta med projektet kallas till workshops för att se till att de är enade och vet hur de ska övervaka projektet.
- Alla konstruktörer är utbildade i mänskliga rättigheter, demokrati och genus.
- All personal som arbetar på projektplatsen måste skriva under en uppförandekod för att skydda människorna i byn. Ingen ska utnyttja de utsatta människor som lever i fattigdom på landsbygden.
Om oss
Temaområdena kvinnokooperativ, miljö och lärarfortbildning utgjorde starten för organisationens två nya enheter Community Development Unit (CDU) och School Development Unit (SDU).
Genom utbildningsinsatser och genom att stärka det civila samhället arbetar alla enheter tillsammans inom FIOHTG för att minska fattigdomen och skapa möjligheter till självhjälp.
I Gambia samarbetar Gambiagrupperna med CDU och SDU, i ett partnerskap som framför allt handlat om förstärkning av kapacitet och bidragsansökningar.
Den nya organisationen FIOHTG startade sin verksamhet 1 januari 2013 och har efter 8 år av kapacitetsutveckling blivit en stark lokal organisation (LEO) i Gambia. Även om FIOHTG numera har utökat sin kapacitet är det fortfarande en ung organisation och i behov av stöd från Gambiagrupperna. Det stöd som behövs utvärderas kontinuerligt och nya samverkansområden diskuteras.
GG stödjer och är sedan många år medlem i NGO-nätverket The Association of Non-Governmental Organizations in the Gambia (TANGO). GG samarbetar med TANGO för att påverka makthavarna. FIOHTG är numera också en aktiv medlem i TANGO, bl a i ett samarbete kring watchdog-verksamhet finansierad av EU.
GG stödjer nu även nystartade lokala organisationer i Gambia för att förbättra deras kapacitet och möjlighet att utvecklas. Erfarenheterna från att stödja FIOHTG har gett oss värdefull kunskap som kan användas för att hjälpa dem att bli en viktig del av det civila samhället i landet.
Gambia Returnees from the Backway Association (GRB) är en av dessa organisationer. GRB försöker förhindra unga människor från att lämna Gambia irreguljärt och stöder dem som återvänder hem efter att utan framgång ha försökt ta sig till Europa.
FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, Barnkonventionen (CRC) och FN:s globala utvecklingsmål är grunden för GG:s policy och verksamhet. Utvecklingsmålen syftar bland annat till att bekämpa fattigdom och svält, förbättra hälsa och levnadsvillkor, uppnå jämställdhet mellan män och kvinnor och säkerställa att en fullständig grundskoleutbildning är tillgänglig för alla barn. Ett centralt tema för Gambiagrupperna är arbetet med miljöförbättringar samt skydd för klimatförändringar.
Hela Gambiagruppernas policy finns att hitta under fliken ”Om oss” och sedan ”Dokument”. Under samma flik kan man även hitta följande delar ur policyn:
Målsättning och målgrupp
Gambiagrupperna verkar för en rättvis och hållbar byutveckling i Gambia, baserad på alla människors lika värde och rätt till rimliga levnadsvillkor.
Gambiagruppernas huvuduppgift är att stärka det civila samhället i Gambia, så att lokalbefolkningen ges möjlighet att påverka sin egen situation, med andra ord hållbar landsbygdsutveckling genom kapacitetsuppbyggnad och kapacitetsutveckling. Vår målgrupp är alltså lokalbefolkningen i Gambia.
Värdegrund
Vi tror att när människor förmår att organisera sig i starka, självständiga och demokratiska former, är detta ett steg framåt både för rättvisa, hållbar tillväxt och demokrati och därmed en utveckling av det civila samhället i Gambia. Gambiagrupperna ser utbildning, dvs kapacitetsuppbyggnad och kapacitetsutveckling, som en:
- nyckel till utrotning av fattigdom
- förutsättning för att ta till sig och förstå innebörden av de mänskliga rättigheterna
- förutsättning för att förändra attityder gällande gender och hållbarhet
- förutsättning för att förstå och ta tills sig de demokratiska värdena.
- förutsättning för att bekämpa klimatförändring och dess miljöpåverkan
- förutsättning för att förstå och finna vägar för att påverka sina egna levnadsvillkor
Strategier
Gambiagrupperna arbetar i linje med Globala utvecklingsmålen i FN för:
Rättvisa
Män, kvinnors, pojkar och flickors rättigheter ska väga lika tungt i vår egen organisation och hos våra samarbetspartners.
Stärkt egenmakt
Vi stödjer människor så att de kan gå samman och på så sätt förbättra sina egna villkor. När människor samlas i grupper med gemensamma intressen kan de förmå att på egen hand ta tag i sin situation för en hållbar utveckling.
Samarbete
Vårt mål är att samarbeta med lokala organisationer som grundats av lokalbefolkningen. Genom kapacitetsutveckling och respekt för deras prioriteringar, bidrar vi till att de utvecklas till starka, väl respekterade och fungerande organisationer.
Långsiktighet
Vi arbetar långsiktigt! Vi har förståelse för att det tar tid att nå en hållbar utveckling och varaktiga resultat. Gambiagrupperna kan Gambia och sin verksamhet men strävar efter att ständigt utveckla och förbättra sitt arbetssätt genom kontinuerligt lärande.
Effektivitet
Våra bidragsgivare ska vara trygga i att pengarna kommer fram och gör skillnad. Därför arbetar vi effektivt med administration. Återrapportering sker regelbundet via intern Facebookgrupp för medlemmar, månadsbrev, medlemstidningen Vida Vyer och Årsrapport. Ordförande, styrelsemedlemmar och kanslist står till förfogande när medlemmar önskar snabba svar.
Strategiska mål
Kortsiktiga
- Ökad omsättningen
- Vida Vyer spridd till alla medlemmar
- Förstudie om demokrati i Gambia
- Förbättrad informationen till allmänheten
- Fler samarbetspartners
- Stärka samarbetspartners i Gambia
- Ny grupp med svensk/gambiska ungdomar etablerad
- Utvärdering av arbetet med den organisationsgenomlysning som gjordes av GG 2015. Hur långt har vi kommit? Vad har vi kvar?
- Årlig revidering av GG:s handbok för Samordningsgruppen
- All personal i Sverige och Gambia ska känna till utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030
Långsiktiga
- Finna fler/andra samarbetspartners inför 2021 – 2026?
- Organisationsgenomlysning av befintliga partners
- Ny strategisk plan för GG 2021 – 2026
- Revidering av Policy Manual för GG
- Fortsatt ökning av omsättningen
- Stärka demokratiutbildningen i Gambia
- Verka för utrotning av kvinnlig könsstympning
- Stärka arbetet med kvinnors hälsa
- All personal i samarbetsorganisationerna har kunskap om Sveriges syn på utvecklingsarbete
- All personal i Sverige och Gambia ska arbeta med utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030 med särskilt fokus på miljö, utbildning och utrotning av fattigdom