Interface dialog för demokratisk utveckling mellan rättighets-och skyldighetsbärare.

Interface dialog för demokratisk utveckling mellan rättighets-och skyldighetsbärare.

Den 22 och 23e september hölls interface dialog-möten i Kerr Amadou respektive Salikene, i Jokadou och Central Badibous valkretsar. Detta är del av en serie som går under NED PEACE PROJECT PHASE III, vilket är en akronym för: Promoting Political and Economic Advancement through Community Civil Education.

Forum Syd och NED finansierar programmet som möjliggjorde för FIOHTG att föra samman medlemmar från nationalförsamlingen med dess väljare. Alla parter som har intresse i dessa valkretsar bjöds in till forumet som syftar till att skapa tillit och delta i stärkandet av det nya Gambia. Detta sätt att kommunicera, mellan rättighets-och skyldighetsbärare, öppnade upp för ett givande dialog med uppemot 70-85 aktiva deltagare i båda forumen. Flera förbipasserande stannade till under dagen och även om det var en mestadels manlig publik så var deltagandet och insatserna av kvinnor och unga mycket positivt.

Flera gemensamma frågor och problem uppstod i båda valdistrikt exempelvis infrastruktur och tillgång till lämpliga vägar för samhällena och risfälten. Problem rörande gränsen till Senegal och skogsexploatering, vilket riskerar att limitera rätten till försörjningsmöjligheter, berördes och politikerna lovade att engagera relevanta instanser. Kostnaden, D450, för de nya ID korten uppfattades som oerhört dyrt och avsaknaden av konsultation eller sensibilisering bidrog till denna åsikt och orsakade en intensiv debatt i båda forumen.

 

 

Yankuba Manneh, Fundraising Officer i radio.
Yankuba Manneh, Fundraising Officer i radio.

Slutligen visade alla deltagare på ett stort intresse för dessa frågor och medverkandet i den demokratiska utvecklingen av landet samt var tacksamma för möjligheten att delta i interface dialogerna anordnade av FIOHTG. Som uppföljning sände radioprogrammet “The Assignment” ett inlägg om forumen den 24e september och den 26e september medverkade FIOHTG Fundraising manager Mr. Yankuba Manneh på radioprogrammet ”Gambia Today”. Han lyfte fram vikten av interface dialoger och hur dessa kan motverka fördomar och missuppfattningar hos alla parter.

Leave Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − åtta =